vineri, 23 noiembrie 2007

Efectul Placebo


Ideea mi-a venit in timp ce-mi verificam Mailul si anume...un mesaj de la un grup de utilizatori Yahoo 360 care dezbateau aceasta problema.
Consider ca subiectul nu este inca prea " fumat" si nu multa lume stie despre ce e vorba...

Asadar...
I se mai spune si "Fenomenul Placebo" si reprezinta un set de modificari psihofiziologice si clinice ce apar la o persoana sanatoasa careia i s-a administrat un compus/o substanta Placebo.
Este descris ca fiind un medicament care ii este prescris unui bolnav cu scopul de a-i face placere ci nu de a-i fi util.
Prima substanta Placebo a fost Apa care ulterior a fost numita pretentios aqua simplex . "Odată cu creşterea nivelului sociocultural al pacienţilor ei nu au mai putut fi păcăliţi uşor, de aceea apa a trebuit să fie sterilizată, îmbuteliată în fiole şi administrată."
Substantele Placebo au fost folosite mai ales in psihiatrie , concomitent fiind folosit primul neuroleptic (Medicament, substanţă cu efect sedativ asupra sistemului nervos) . Din motive financiare si din cauza faptului ca era o cantitate redusa, se administra doar pacientilor cu probleme majore, ceilalti fiindu-le administrata substanta Placebo. Curios...efectele erau similare la toti pacientii.Acesta este efectul Placebo clasic. Raspunsul? Solutia Placebo ( apa sau bucatele de zahar in forma de pastile in unele cazuri...) declanseaza producerea naturala de endorfine :) ( calmante naturale ale organismului.
"Se stie ca in cazul bolilor cronice, precum este diabetul, tratamentele permanente au, in afara efectelor pozitive si alte reactii nu tocmai benefice partilor organismului neafectate de boala. In aceste cazuri, efectul psihologic al medicamentelor este mult mai eficient decat substantele chimice asimilate de corpul uman. Bolnavul crede ca tratamentul pe care il urmeaza ii amelioreaza boala, chiar daca chimic nu este deloc asa. Este aceeasi situatie pe care o traieste si un om perfect sanatos, pe care daca il doare capul, ia o aspirina si durerea dispare ca prin minune. Acest efect psihologic al medicamentelor este numit „efectul Placebo”."

E un pas important pentru medicina...sau pentru doctorii care spun : " Luati medicamentul acesta...o sa va faca bine :) " . The End.

sâmbătă, 17 noiembrie 2007

"Nimeni nu ma intelege " II

Sau " Am avut dreptate ! "
Pustoaica blonda cu dipotrii cat casa si foarte naiva a primit-o la bal. Pardon ...la Bal . Pentru ca toata lumea vorbeste de el, o sa ajunga sa fie scris cu majuscula si litere rosii in calendarul Bisericii, pardon...al prostiei..imi cer scuze...al Colegiului National Cantemir- Voda.
Cum spuneam...foarte ametita si dupa vreo 4-5 pachete de tigari [ cred eu ] ...2 guri de Whisky sau mai-stiu-eu-ce-a-baut-acolo, a gasit pe cineva care s-o "defloreze" in cel mai romantic si confortabil loc ce poarte exista vreodata...Toaleta, Buda,WC-ul unui prestigios( fitos) club Bucurestean. Inainte de asta s-a laudat prietenelor cum a baut ea foarte mult de la o groaza de tipi de clasa a XI-a [ 11] si a XII [ 12] care...evident[!] o plac, si cum unul dintre ei, pe care ea nu poate sa-l suporte se tine dupa ea. " Fatah ! nu-l mai suport, ma calca pe nervi !". Suparata ca mega-tipul cool, pe care ea are impresia ca il iubeste ,n-o baga in seama...se "arunca" in bratele "enervantului" care profitand de sitatia ei jalinica [ imi cer scuzeeee ! trista] ii ofera un penis pe care sa planga...pardon ! un umar !
Dupa super partida de "sex salbatic" din baie timp in care ea n-a plans de niciun fel, merge...evident[!] sa se laude prietenelor...ea fiind mult mai cool decat ele. " hihihi" si hohoho si hahaha si ele o preaslavesc pe regina sexului precoce.
Don'soara are impresia ca i-a mai frant inima inca unui tip de pe "lista" ei cea interminabila...ca toti o plac acum, ca o sa fie bagata in seama mai mult, o sa dea pe afara de prea multa popularitate. Poate ar trebui sa-i spuna cineva...ca ea e cea care s-a ales cu ceva rupt...si asta e decat inceputul si acum asteptam ca dumneai sa dea [foarte curand sa speram]peste blogul asta...si sa realizeze.Cu totii ne maturizam...cu sau fara ceva rupt.

Sibiu

Daca e cineva care poate sa-mi spuna ce vant mai bate prin Sibiu...sau cat de intunecat e cerul...
Vreau sa va spun ca mi-e rau dor...

Pentru Dargos

Toate pentru tine.

"Adevarul e ca m-am straduit mereu sa nu recunosc ceva: sunt un om trist. Am preferat sa confund dragostea de viata ( reala, dar egoista ) cu natura mea intima." Sa spunem doar ca....pentru a construi increderea e nevoie de ani intregi, dar pentru a o destrama...e nevoie de doar cateva clipe. Speram sa nu se fi ajuns aici...asa de curand.Nu cred ca are rost sa imi cer iertare pentru anumite lucuri pe care numai noi le stim...[ dar pentru cititori...rog a fi luata ca atare, ca o generalizare.]sau sa recunosc public ce am facut si ce nu. Si as fi ipocrita daca as spune ca orice s-ar intampla ... ma intorc de fiecare data la tine , pentru ca stii, pentru ca stim amandoi ca pana acum nu am calcat niciodata stramb. Stii pentru ca-i cunosti , cat de putin, pe cei care mi-ar fi servit mie drept..."evadare" . Ma straduiesc...si "Am avut norocul să aflu că dragostea este unicul adevăr important şi absolut, într-o viaţă care nu ne dă decât daruri relative. Şi n-am fost ipocrit. Am iubit şi eu". N-as vrea sa devin in ochii tai o simpla eroina de film/carte care sa sfarseasca prin a pierde totul. Socotesc dragostea pentru varsta de 18 ani. "N-am înţeles că tot ce nu am iubit la timp,am pierdut." . Acum iubesc la timp si cred ca inca nu am pierdut nimic...sau cel putin...sper.

Şi totul pentru dragoste şi nimic pentru recompense.

sâmbătă, 10 noiembrie 2007

Carbomazepina

TAVER.

Compozitie: O tableta contine carbamazepina BP 200 mg
Indicatii: Taver este indicat in: nevralgia de trigemen [Nerv trigemen = a cincea pereche de nervi cranieni, care asigură sensibilitatea feţei şi inervarea muşchilor maxilari inferiori.], de natura idiopatica[se manifestă independent de alte boli ale organismului]; nevralgia de trigemen datorata sclerozei multiple; nevralgia idiopatica glosofaringiana[Care aparţine limbii şi faringelui, referitor la limbă şi faringe.]; diabetul insipid de origine centrala; polidipsia[Sete excesivă, patologică, caracteristică pentru unele boli ca diabetul zaharat, diabetul insipid, pentru unele boli psihice ] si poliuria[Simptom clinic caracterizat prin eliminare de urină în cantitate mai mare decât cea normală] de cauze neurohormonale. In plus este indicat in: epilepsia [ Boală a sistemului nervos, caracterizată prin crize convulsive intermitente, însoţite de pierderea cunoştinţei, de halucinaţii şi de alte tulburări psihice] psihomotorie si in crizele epileptice temporare, marele rau epileptic; epilepsia jacksoniana; epilepsia mixta; epilepsia caracterizata numai prin modificari psihice, la fel de bine ca si in alte tulburari psihice asociate cu modificari nespecifice ale EEG [ adica electroencefalograma , care este o reprezentare grafică a activităţii electrice a creierului].

OK, volum mare de informatii. [ Nu e nimic ! o sa inteleaga majoritatea persoanelor care vor citi chestia asta de ce ma plang cand profesoara de DESEN imi cere sa prezint un referat de 25 de pagini in 15 minute..oral , trecand peste...]. Cuvinte pe care nu le intelegeti? [ NU e nimic ! o sa-si dea seama majoritatea persoanelor de ce ma uit crucis atunci cand profesoara de informatica imi vorbeste de microATX tipul soclului procesorului ( imi cer scuze dar este singurul exemplu care mi-a venit in minte momentan si la care am intampinat dificultati de intelegere...nu pricep de ce nu putea sa spuna..."formatul placii de baza"...). Multe explicatii inutile?!?! [ Credeti voi inutile !!!! Si mie mi se repeta de "n" ori /zi ca absolut tot ce invat la Economie o sa-mi foloseasca ( iar, nu realizez la ce o sa-mi trebuiasca...eu...fiind viitor student la medicina). Asadar...nimic nu e inutil ! Doar ca...n-o sa aveti niciodata nevoie de ce va spun eu aici. ].
De ce m-am legat de Taver? Pentru ca mi se administreaza zi de zi...si ma baga-n transa ...degeaba ! Il iau degeaba ! [ Pardon ! " O sa te linisteasca" ...intr-adevar...ma linisteste, ca ma face o leguma ! ]. NU sufar de nimic . [ Imi cer scuze ! Realizez , asta e boala mea , si realismul (in cazul meu...pesimismul cu nuanta de realism) este rasplatit cu varf si indesat, sunt prea activa, si spun ce gandesc, imi dau seama ca nu am timp si ca tot ce fac e sa ma trezesc sa invat, sa adorm, si iar sa invat si mi se spune ca trebuie sa fiu echilibrata, ca trebuie sa imi impart timpul si ca notele nu conteaza [ Da ! dar nu doctorul este certat cand ajunge acasa ca nu a luat 9-10 la engleza ci un 8...WTF !?!?]. Si primesc 200mg ca sa fie siguri ca adorm si nu ii mai stresez cu probleme mele...imi spala creierul iar a doua zi...tot rau ma simt.Sau REA, sau doar realista...

Isi face efectul.

Psiho-somatice




adica...boli organice care provin de la o cauza psihica (emotii, stari psihice negative etc.).




Sa spunem doar ca...am ratat concertul Scorpions din cauze intelese doar de persoanele de sex feminin...asadar, ziua mea a inceput prost...a continuat prost si o sa se termine la fel de rau.


In ultimele 2 zile, ma tot gandesc la viata mea ce asteapta sa inceapa o data cu terminarea liceului. Impropriu spus viata pentru ca ma ingrozeste gandul ca n-o sa mai am timp de nimic [ de parca acum as avea , so...I'm trying to make a point, daca acum sunt foarte stresata, si cand spun foarte..e FOARTE si simt ca nu mai fac fata in fata profesorilor care sunt din ce in ce mai exigenti si au din ce in ce mai mari cerinte, sincer...nu stiu ce o sa fac la facultate.]. Pana la urma...m-am gandit bine? Asta trebuie sa fac? O sa fac ceva bine? sau o sa fiu inca un doctor muritor de foame si probabil corupt asteptand bani de la batranii cu pensii sub 5 milioane de lei[ vechi] . Gresit ! N-o sa astept bani de la batrani pentru ca pe ei n-o sa ma mai obosesc sa-i fac bine...pentru simplul fapt ca nu-si vor putea permite sa plateasca o consultatie/operatie la/pe creier. Prefer bomboane. Si flori. Flori si bomboane , dar bomboanele sa fie amarui si florile sa fie trandafiri. Sau bomboane trandafiri si florile amarui ?!?


Imi revin. N-o sa fac chestia asta pentru bani, ci pentru simplul motiv ca...asta visez de cand am inceput sa constientizez ca am o menire pe planeta asta. Si de fiecare data imi deomenstrez mie ca vreau sa ajut oameni si nu sunt chiar atat de nepasatoare precum par. Iar apoi...incep sa ma gandesc ca poate n-o sa fac bine ce fac, si nu vreau sa ma trezesc dupa 14 ani [ atat dureaza pana cand voi putea fi numita medic chirurg] realizand ca mi-am pierdut ani degeaba...si nu vreau nici sa omor oameni , sau sa stau dupa o operatie nereusita ..pierduta pe o banca si repetandu-mi " eu l-am omorat" ...m-as omori pe mine, sau ..m-ar omori pe mine. [ omorî - nicidecum omora , pentru ca la sf cuvantului se foloseste î din i , asta daca nu stiati].


Ma rog, vreme grozava. E de lenevit si de ascultat Pagan Wish ...[ Wish I could split the night in two,Wish I could, what I would do to you...] .

Declar, inca o data ...ca postul meu preferat e...Palatul Orgiilor Sexuale, recititi-l ca sa va faceti o idee despre ceea ce urma sa scriu acum ...doar ca ii schimbam titlul... Fantezii cu Doctori.
Numa' bine !

joi, 1 noiembrie 2007

Borderline sau Romanul Psy

Si o spun referindu-ma la simptom. Are o evolutie cronica, ondulanta, este comparativ cu o nevroza, intens...polimorf [ se prezinta in mai multe forme] si rezistent la tratamentul obisnuit.
Blamarea celor din jur pentru propriile dificultati si actiunile antisociale ocupa numai un rol secundar in tabloul clinic. Extrem alb-negru.
Ma rog...nu sunt inca sigura daca sufar sau nu...cert e ca ... s-au strecurat prea multe problemute in sanatatea mea, si in ultimele 3 saptamani am auzit atatea...si am vazut la fel de multe..incat nu imi mai permit sa mai am ceva ! Nici gand !
Oricum...recomand Susanna Kaysen. Si sunt foarte fericita in momentul asta ca plec Sambata viitoare in Sibiu la concertul Scorpions [ SSS :) ].
Ma aflu intr-o stare ciudata....