vineri, 23 noiembrie 2007

Efectul Placebo


Ideea mi-a venit in timp ce-mi verificam Mailul si anume...un mesaj de la un grup de utilizatori Yahoo 360 care dezbateau aceasta problema.
Consider ca subiectul nu este inca prea " fumat" si nu multa lume stie despre ce e vorba...

Asadar...
I se mai spune si "Fenomenul Placebo" si reprezinta un set de modificari psihofiziologice si clinice ce apar la o persoana sanatoasa careia i s-a administrat un compus/o substanta Placebo.
Este descris ca fiind un medicament care ii este prescris unui bolnav cu scopul de a-i face placere ci nu de a-i fi util.
Prima substanta Placebo a fost Apa care ulterior a fost numita pretentios aqua simplex . "Odată cu creşterea nivelului sociocultural al pacienţilor ei nu au mai putut fi păcăliţi uşor, de aceea apa a trebuit să fie sterilizată, îmbuteliată în fiole şi administrată."
Substantele Placebo au fost folosite mai ales in psihiatrie , concomitent fiind folosit primul neuroleptic (Medicament, substanţă cu efect sedativ asupra sistemului nervos) . Din motive financiare si din cauza faptului ca era o cantitate redusa, se administra doar pacientilor cu probleme majore, ceilalti fiindu-le administrata substanta Placebo. Curios...efectele erau similare la toti pacientii.Acesta este efectul Placebo clasic. Raspunsul? Solutia Placebo ( apa sau bucatele de zahar in forma de pastile in unele cazuri...) declanseaza producerea naturala de endorfine :) ( calmante naturale ale organismului.
"Se stie ca in cazul bolilor cronice, precum este diabetul, tratamentele permanente au, in afara efectelor pozitive si alte reactii nu tocmai benefice partilor organismului neafectate de boala. In aceste cazuri, efectul psihologic al medicamentelor este mult mai eficient decat substantele chimice asimilate de corpul uman. Bolnavul crede ca tratamentul pe care il urmeaza ii amelioreaza boala, chiar daca chimic nu este deloc asa. Este aceeasi situatie pe care o traieste si un om perfect sanatos, pe care daca il doare capul, ia o aspirina si durerea dispare ca prin minune. Acest efect psihologic al medicamentelor este numit „efectul Placebo”."

E un pas important pentru medicina...sau pentru doctorii care spun : " Luati medicamentul acesta...o sa va faca bine :) " . The End.

Un comentariu:

botzo spunea...

pe un om sanatos dar care are o migrena il ajuta mai mult apa cu care ia aspirina dekt aspirina in sine...